Mitä on Pilke®-toiminta?

Pilke-toiminta on vertaistuellista, ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa ikääntyneille (+60-vuotiaille), joilla on tai on ollut päihdeongelmia. Pilke-ryhmä eli Pilke-porukka kokoontuu kerran viikossa samaan aikaan samassa paikassa, tavallisesti palvelukeskuksen tai järjestön tiloissa. Tapaamisessa syödään aamupalaa, vaihdetaan kuulumisia ja pelaillaan, kokeillaan kädentaitoja, tehdään retkiä tai jotain muuta sellaista, jota pilkeläiset yhdessä ovat suunnitelleet tekevänsä. Pilke-porukkaa ohjaa kaksi Pilke®-ohjaajaa, molemmat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Pilke-porukat toimivat matalan kynnyksen periaatteella, eli niihin saa tulla sellaisena kuin on ilman vaatimusta päihteettömyydestä tai raitistumisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että ryhmään saa tulla myös päihtyneenä. Matala kynnys toteutuu myös siten, että Pilke-toiminta on pilkeläiselle maksutonta. Ainoastaan matkat ryhmän ja kodin välillä ovat pilkeläiselle omakustanteisia.

Pilke-porukoita on tällä hetkellä Helsingissä, Espoossa, Turussa, Raisiossa, Kaarinassa, Liedossa, Uudessakaupungissa, Laitilassa ja Raumalla.

Pilke-toiminta on syntynyt Helsingin Diakonissalaitoksella vuonna 2002, ja sitä on kehitetty HDL:ssa Sininauhaliiton "Liika on aina liikaa - ikääntyminen ja alkoholi" -hankkeen osahankkeena vuosina 2005-2011. Vuodesta 2012 Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö on jatkanut Pilke-toiminnan kehittämistä ja levittämistä uusille paikkakunnille muun muassa Pilke-ohjaajakoulutuksia järjestäen. Sininauhaliitto on omistanut Pilkkeen tavaramerkin vuodesta 2019.

Kiinnostuitko Pilke-toiminnan järjestämisestä paikkakunnallasi? Ota rohkeasti yhteyttä.