Blogi: Pilkettä päihdeongelmista kärsivien ikäihmisten elämään

16.5.2022

Ikääntyneille päihteitä käyttäville asiakkaille on liian vähän tarjolla matalan kynnyksen palveluja, kuten vertaistukea ja ryhmätoimintaa. Pilke-toiminta vastaa tähän tarpeeseen.

Olen Pilke-ryhmän ohjaajana saanut seurata huikeita kasvutarinoita, miten ihminen on löytänyt omat vahvuutensa, hänen itsetuntonsa ja vuorovaikutustaitonsa ovat kohentuneet ja hän on kertonut kokemuksenaan ”kuin uusi lehti olisi auennut kirjassa – olen arvokas kuin timantti”.

Koska olen itse tehnyt Pilke-työtä, etsinyt sekä löytänyt Pilke-toimintaan osallistujia sekä nähnyt toiminnan hyödyt, minun on helppo suositella toimintamallia myös muille: Pilke-toiminta vahvistaa ihmisen omanarvontuntoa ja vähentää hoidon tarvetta.

Rohkeasti kohti kumppanuutta

Nyt Pilke-toiminnan projektityöntekijänä levitän Pilke-tietoutta hyvinvointialueille ympäri Suomen. Yhteydenottoni on otettu myönteisesti vastaan, ja useiden alueiden kanssa olemme lähteneet suunnittelemaan toiminnan käynnistämistä.

Esittelen Pilke-toimintaa kunkin hyvinvointialueen avainhenkilöille, jotka työssään kohtaavat päihteiden kanssa kamppailevia ihmisiä. Jos kiinnostusta jatkoon ilmenee, alan suunnitella heidän kanssaan alueelle Pilke-ohjaajakoulutusta ja autan heitä Pilke-ryhmien käynnistämisessä. Tavoite on, että Pilke-toiminta laajenee kattavasti kaikille Suomen hyvinvointialueille.

Rohkaisen järjestötoimijoita pohtimaan, löytyykö omasta palveluvalikoimasta jokin ratkaisu omaa hyvinvointialuetta painavaan ongelmaan.

Aktiivisen vuorovaikutuksen ja vaikuttamisen aika

Hyvinvointialueisiin vaikuttamisessa on tärkeä tavoittaa henkilöt, joilla on valtuutus päättää käyttöön otettavista toimintamalleista ja -käytännöistä. Kun olen ollut yhteydessä hyvinvointialueille eri puolilla Suomea, esiin on tullut selkeä tarve laajentaa päihteiden kanssa tasapainoilevien ikääntyneiden henkilöiden palveluvalikoimaa.

Ikääntyneille päihteitä käyttäville asiakkaille on liian vähän tarjolla matalan kynnyksen palveluja, kuten vertaistukea ja ryhmätoimintaa. Pilke-toiminta vastaa tähän tarpeeseen. Pilke-työllä voidaan saavuttaa myös merkityksellisiä kansantaloudellisia hyötyjä, kun mahdollista raskasta hoitotarvetta voidaan siirtää myöhemmäksi tai jopa poistaa kokonaan.

Kirjoittaja Päivi Maisila, projektityöntekijä

Luitko jo nämä?

Erilaisia kahvikuppeja
3.3.2023

Pilke-työ saa jatkoa

Olemme saaneet Pilke-työlle jatkorahoitusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus...
23.11.2022

Pilke-ryhmissä luottamus kukoistaa - juhlaseminaarissa keskusteltiin ikääntyneiden hyvinvoinnista

Pilke-toiminnan 20 vuoden merkkipaalua kokoonnuttiin juhlistamaan Helsingin Paasitorniin 8.11.22....
7.10.2022

Tervetuloa Pilke® 20 vuotta -juhlaseminaariin 8.11.22

Ikääntyneiden vertaistuellinen päihdetyö Pilke täyttää 20 vuotta! Ilmoittautuminen...