kuvituskuva

Pilke-toiminta

Pilke-toiminta tarjoaa vertaistuellista ohjattua ryhmätoimintaa ikääntyneille, joilla on tai on ollut päihdeongelmia.

Pilke-porukoihin etsitään, kutsutaan ja saatetaan syrjään jääneitä, päihteitä käyttäviä tai käyttäneitä ikäihmisiä.

”Siihen vaikutti vaimon sairaus. Silloin kun hän joutui laitokseen ja oli kuusi vuotta laitoksessa, niin mulle maistui alkoholi vähän enemmän. Se kysyi silloin sitä – se oli niin kova paikka se vaimon sairastuminen – että käytänkö mä alkoholia. Mä sanoin, että käytän ja voi olla vähän liikaakin. Hoitaja sekä tää lääkäri ehdotti tätä Pilke-ryhmää.” Pilke-ryhmäläinen Yrjö Wiberg.

Ryhmään voi osallistua ilman vaatimusta päihteettömyydestä tai raitistumisesta. Toimintaan voi siis osallistua myös päihtyneenä. Ryhmässä ei kuitenkaan käytetä päihteitä.

”Ikääntyneellä on itsemääräämisoikeus siinä missä muillakin: hän saa päättää juomisestaan tai juomattomuudestaan. ” Pilke-ohjaajan käsikirja

Viikoittain kokoontuvissa Pilke-ryhmissä on ennalta suunniteltua ohjelmaa. Pilke-porukassa ikääntyneen ihmisen on mahdollisuus löytää uudelleen unohtuneita arjen taitoja ja sen myötä vahvistaa omaa elämänhallintaansa.

Pilke-porukassa on mahdollisuus vertaistuelliseen osallisuuteen, joko keskusteluun osallistuen tai kuunnellen. Jokainen voi avata tai olla avaamatta tarinaansa, omalla tavallaan ja omassa aikataulussaan.

”En oo kai ollu ku yhden kerran pois kolmen vuoden aikana sieltä. Kesällä pelataan paljon mölkkyä, krokettia, pidetään grillijuhlia, kuunnellaan musiikkia ja sitten on tosiaan se kuuntelu, että miten on viikko mennyt. Siellä on aina ohjelmaa. Kerta kaikkiaan kohtelee hyvin ja kysyy meidän kuulumiset ja kuuntelee meidän juttuja ja tulee meidän mukaan pelaamaan. Kerta kaikkiaan – ihan ku ne ois meidän kavereita siellä.” Pilke-ryhmäläinen Yrjö Wiberg.

Pilke-porukoita on tällä hetkellä mm. Helsingissä, Vantaalla, Turussa, Raisiossa, Kaarinassa, Liedossa, Uudessakaupungissa, Laitilassa, Raumalla, Kokkolassa, Vetelissä, Kouvolassa, Mynämäessä ja Kuusamossa.

Pilke-toiminta on syntynyt Diakonissalaitoksella vuonna 2002. Vuodesta 2012 Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö on jatkanut Pilke-toiminnan kehittämistä ja levittämistä uusille paikkakunnille muun muassa Pilke-ohjaajakoulutuksia järjestäen. Sininauhaliitto on omistanut Pilkkeen tavaramerkin vuodesta 2019.

Sininauhaliitto koordinoi ja levittää Pilke-toimintaa uusille paikkakunnille järjestämällä esimerkiksi ohjaajakoulutuksia sekä kouluttajakoulutuksia.

Pilke-toiminta on esitelty myös yhteiskehittämisen alusta Innokylässä.